Značajke tradicionalne prehrane

 1. Prehrana zdravih, neindustrijaliziranih naroda ne sadrži rafinirane ili denaturirane namirnice ili sastojke poput rafiniranog šećera ili glukoznog (fruktoznog) sirupa; bijelo brašno, konzerve; pasteriziran, homogenizirano, obrano ili nemasno mlijeko, sintetske vitamine; toksične aditive i umjetne boje.

 2. Sve tradicionalne kulture konzumiraju neku vrstu namirnica životinjskog podrijetla poput ribe ili školjaka; kopnene i vodenih životinja; kopnene i morske sisavce; jaja; mlijeko i mlječne proizvode; gmizavce; kukce. Konzumira se čitava životinja – meso mišića, organi, kosti i masnoće s tim da su iznutrice i masnoće najviše cijenjene.

 3. Prehrana zdravih, neindustrijaliziranih naroda sadrži najmanje četiri puta više minerala i vitamina topivih u vodi i DESET puta više vitamina topivih u masti iz životinjskih masnoća (vitamin A, vitamin D i Aktivator-X za kojeg se danas smatra da je vitamin K2) od prehrane prosječnog amerikanca.

 4. Sve tradicionalne kulture dio svoje hrane kuhaju ali sve konzumiraju jedan dio namirnica životinjskog podrijetla u sirovom stanju.

 5. Primitivni i tradicionalni načini prehrane sadrže veliki udio prehrambenih enzima i korisnih bakterija iz laktofermentiranog povrća, voća, napitaka, mlječnih proizvoda, mesa i začina.

 6. Sjemenke, žitarice i orašasti plodovi se namaču, klijaju, fermentiraju ili prirodnim putem kvasaju radi neutralizacije prirodno sadržanih antinutrijenata kao što su inhibitori enzima, tanini i fitinska kiselina.

 7. Ukupni udio masnoća tradicionalnih načina prehrane varira od 30-80% posto ukupnih kalorija no samo 4% kalorija dolazi od višestrukonezasićenih ulja koja se prirodno nalaze u žitaricama, grahoricama, orašastim plodovima, ribi, životinjskim masnoćama i povrću. Ravnoteža kalorija iz masnoća je u odnosu zasićenih i jednostrukonezasićenih masnih kiselina.

 8. Tradicionalni načini prehrane sadrže gotovo podjednaku količinu omega-6 i omega-3 esencijalnih masnih kiselina

 9. Svi tradicionalni načini prehrane sadrže nešto soli.

 10. Sve tradicionalne kulture koriste životinjske kosti, obično u obliku juha od kosti bogatih želatinom.

 11. Tradicionalne kulture osiguravaju zdravlje svojeg potomstva posebnim namirnicama životinjskog podrijetla bogatim hranjivim tvarima za buduće roditelje, trudnice i djecu u razvoju; prikladnim razmakom između poroda; podučavanjem mladih o načilima ispravne prehrane.

 

Leave a Reply