Načela holističke stomatologije

Uz svoj rad na području prehrane, dr. Price je proveo opsežno istraživanje destruktivnih učinaka liječenja zubnih korijenskih kanala, što je detaljno razradio u svom djelu objavljenom u dva sveska pod naslovom Zubne infekcije – oralne i sistemske i Zubne infekcije i degenerativne bolesti. Njegovi zaključci, prezreni od ortodoksnog zubarskog establišmenta tijekom više od 50 godina, stječu novo prihvaćanje kako holistički liječnici otkrivaju da prvi korak prema oporavku od degenerativnih bolesti često uključuje uklanjanje svih liječenih zubnih kanala iz usta pacijenta. Načela holističke stomatologije, utemeljena na istraživanjima Westona Pricea, su kako slijedi:

  • Jedite cjelovite namirnice gusto bogate nutrijentima, ispravno uzgojene i pripremljene.
  • Izbjegavajte liječenje zubnih kanala. Ukoliko ih imate i sumnjate da uzrokuju bolest, neka vam ih ukloni upućeni zubar.
  • Izbjegavajte živine (amalgam) ispune. Ukoliko već imate amalgamske ispune i sumnjate da doprinose vašim zdravstvenim problemima, neka vam ih ukloni holistički zubar specijaliziran za uklanjanje i zamjenu živinih ispuna.
  • Ortodoncija bi trebala uključivati mjere za proširenje nepca.
  • Kad je neophodno izvaditi zub, učinite to tako da se izbjegne nastanak kavitacija u čeljusti, koje mogu postati žarišta infekcije.
Photo Copyright © Price-Pottenger Nutrition Foundation®, Sva prava pridržana, www.ppnf.org
Dobro dentalno zdravlje počinje s prehranom oba roditelja. “Primitivna” samoanska djevojčica (lijevo) je od roditelja koji su jeli domorodačke namirnice krcate nutrijentima. “Civilizirani” samoanski dječak (desno) je od roditelja koji su napustili svoju tradicionalnu prehranu. On ima zbijene zubne lukove i bit će podložniji karijesu i kroničnim bolestima.

Leave a Reply