Mitovi & Istine

 

MIT: Osobe s visokim kolesterolom podložnije su srčanim udarima.

ISTINA: Mlađi i muškarci srednjih godina s kolesterolom iznad 300 imaju malo povišen rizik od srčanog udara. Oni koji imaju kolesterol malo ispod 300 nemaju veći rizik od onih kojim imaju veoma nizak kolesterol. Za starije muškarce te za žene svih dobi, visok je kolesterol povezan s duljim životnim vijekom.

 

MIT: Kolesterol i zasićene masti začepljuju arterije.

ISTINA: U arterijskom plaku ili čepovima vrlo je malo kolesterola ili pak zasićene masti. Većina je materijala naslaga kalcija slična vapnu a većina je masnih kiselina nezasićena.

 

MIT: unos zasićenih masti i namirnica bogatih kolesterolom uzrokovat će porast razine kolesterola i osobu učiniti podložnijom bolestima srca.

ISTINA: Mnoge su studije pokazale da nema odnosa između prehrane i razine kolesterola; nema dokaza da zasićene masti i hrana bogata kolesterolom doprinosi bolestima srca. Otkako su amerikanci izbacili zasićene masti i namirnice bogate kolesterolom stopa je srčanih oboljenja porasla.

 

MIT: Lijekovi za snižavanje kolesterola spasili su mnoge živote.

ISTINA: U dva najrecentnija ispitivanja koja su uključivala preko deset tisuća ispitanika snižavanje kolesterola nije imalo za posljedicu bilo kakvo poboljšanje krajnjeg ishoda.

 

MIT: Zemlje s visokim unosom životinjskih masti i kolesterola imaju veću stopu bolesti srca.

ISTINA: Za ovo postoje brojne iznimke, poput Francuske i Španjolske. Nadalje, povezanost (tzv. “faktor rizika”) nije isto što i uzrok. U bogatim zemljama gdje se konzumira puno životinjskih namirnica, postoje i mnogi drugi faktori koji mogu doprinijeti razvoju srčanih bolesti.

 

Leave a Reply