Sažetak Huggins protokola

dr. Hal Huggins, DDS

podcasti i linkovi na knjige mogu se naći u bazi One Radio Networka (klikni)

Dra Hugginsa možete vidjeti i u filmu Divna istina (The beautiful truth)

 

 

1. Educirajte se na temu dentalne toksičnosti. Pročitajte knjige dra Hugginsa, It’s All in Your Head (Sve je to u tvojoj glavi), ili Uniformed Consent (Neinformirani pristanak)(može se naručiti u odjeljku Resources na www.hugnet.com), ili neku od mnogih drugih knjiga na ovu temu koje se sada pojavljuju u knjižarama.

2. Nakon što se upoznate s protokolom, razgovarajte sa zubarom ili drugim terapeutima da vidite možete li složiti prikladan tim za tretman koji ćete odabrati.

3. U ordinaciji, očekujte pregled koji uključuje pregled krutih (zubi) i mekih (desni i područje vrata) tkiva. Bit će napravljen rentgen radi lociranja trulih zuba, oštećenih ispuna, zuba koji nedostaju, kavitacija, liječenih korijenskih kanala ili mrtvih zuba. U ovom se trenutku mogu uzeti modeli Vaših zuba radi analize “zagriza” i radi uporabe u laboratoriju za izradu zamjenskih zuba za one koji će biti uklonjeni prilikom ove procedure.

4. On/ona također će očitati električni napon vaših ispuna i kruna kako bi odredili redoslijed kojim će se popravci obavljati.

5. Liječnik koji Vas prati može prepisati pretragu krvi na sljedeće: serum radi kemijske analize kojom se može ustanoviti Vaš unos ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Drugim riječima, znanstveni temelj za Vašu osobnu prehranu. Kompletnu pretragu krvi (CBC). Ovo će pokazati crvene i bijele krvne stanice čiji se broj generalno mijenja u prisutnosti žive i liječenih korijenskih kanala. Iz ovih pretraga moći će se vidjeti kako funkcionira Vaš imunosni sustav i kako uklanjanje dentalnih interferencija može ponovno pokrenuti ispravno funkcioniranje imuniteta. Serum se također šalje u poseban laboratorij radi tzv. testa “kompatibilnosti”. On pokazuje koji dentalni materijali interferiraju sa za Vas specifičnom imunom funkcijom i koji se u Vašim ustima mogu s većom sigurnošću koristiti (kompatibilniji su s Vašim imunosnim sustavom).

6. Uzorak kose sa zatiljnog dijela vrata uzima se (najbolje kod frizera ili kozmetičara) radi slanja u drugi poseban laboratorij radi analize minerala. Neki minerali, poput olova, žive i kadmija su toksični. Drugi poput natrija, kalija i kalcija uspoređuju se s nalazima krvi na isti mineral kako bi bilo moguće interpretirati stvarno stanje Vašeg organizma po tom pitanju. Postoji direktan odnos između analize krvi i kose – koji nam govori da velika količina u krvi ne znači nužno i veliku količinu u tkivima, što vrijedi i za premalu količinu. Ovi rezultati mogu biti potpuno suprotni konvencionalnoj mudrosti kod ljudi s problemima sa staničnim prijenosom koji su uzrokovani dentalnim toksinima.

7. Svoj tretman planirajte združeno; sa zubarom, liječnikom, osobljem za IV, akupresuristom, nutricionistom, liječnikom za detoksifikaciju i drugim zdravstvenim profesionalcima kako bi događaji bili vremenski komplementarni jedni s drugima, te kako ne bi interferirali s konačnim rezultatom.

8. Raspored posjeta zubaru planirajte u skladu s 7-14-21-dnevnim ciklusima imuniteta. Ukoliko se ovo krši, odviše lako dolazi do autoimune bolesti koju inače možda ne biste dobili. Svakako neka između dva termina prođe 48 sati. Neka svi termini za “uklanjanje” (amalgami, nikl krune i korijenski kanali) budu dovršeni unutar razdoblja od 30-dana ili ako je moguće i u kraćem roku.

9. Ukoliko koristite IV sedativ pri svijesti, tada to može biti generalno 1 termin, i može trajati 6 ili 8 sati bez problema. Budući da IV uspavljivanje pruža komprimiranje vremena i amneziju, neće vas biti briga koliko traje zahvat. Postavljanje novih krunica kao i djelomičnih može se izvoditi u bilo koje vrijeme bez obzira na imunosne cikluse.

10. Uzastopno uklanjanje ispuna zahtijeva da se najprije uklanjaju iz kvandranta s najvećim negativnim nabojem. Potom slijedi kvadrant sa sljedećim negativnim nabojem po snazi. Svi postupci koji uključuju zamjenu ispuna, zamjenu kruna, vađenje zuba i čišćenje kavitacija bez IV uspavljivanja u stanju svijesti mogu se generalno izvoditi unutar okvira od 2 sata do 2 sata i 15 minuta prije nastanka oštećenja imunosnog sustava. Čak i ako su postupci vrlo kratki – poput onih 15 minutnih – nikada, nikada ne prestupajte središnju liniju tijekom istog termina. Središnja linija je zamišljena linija koja dijeli glavu na dvije polutke u točkama između prednjih zuba i među očima. Dakako, osim ako primjenjujete IV uspavljivanje u stanu svijesti. Tada možete izvoditi stvari i naopako i unatrag bez učinka na imunosni sustav.

11. Započnite svoj nutricionistički program na temelju interpretacije kemije organizma čim to bude u programu izvedivo. Prva pretraga ukazuje na količine ugljikohidrata, bjelančevina i masti za unos, a rafiniranija prehrana može se odrediti putem naknadne pretrage na osobna predoziranja, premale doze ili točno podešene količine.

12. S nadopunama prehrani može se započeti prije zahvata kad je to moguće. TransMix s kalcijem u pravilu se daje dan prije, na dan i dan nakon zahvata. Potrebe za kalcijem su specifične i većina pacijenata ima poteškoće radi predoziranja krivim oblikom kalcija. Potrebno je posvetiti pozornost prepisivanju kalcija. Veći dio preostale potrebne suplementacije bazira se na Vašoj kemiji (ne krvnoj grupi) i individualna je. Modifikacije doza baziraju se na naknadno ustanovljenim kemijama.

13. Ne uzimajte vitamin C na dan zahvata. Oralni vitamin C skraćuje djelovanje dentalnog anestetika na doslovno oko 10 minuta – nakon toga, postaje bolno. IV oblik vitamina C iz nepoznatih razloga nema takav učinak, no samo 500 miligrama u tableti može detoksicirati anestetik dovoljno da osjetite bol brušenja ili operacije.

14. Pridržavajte se čim više Protokola za zaštitu pacijenata tijekom procedura uklanjanja. Imajte na umu da mnogi zubari nemaju svu navedenu sigurnosnu opremu, stoga razmotrite s čime se možete nositi, a s čime ne. Potpuna zaštita uključuje uporabu gumene brane tijekom uklanjanja amalgama; uporabu obilne količine vode uz jaki usis tijekom rezanja amalgama i nikl kruna brzim svrdlima; ugradnju dentalnih materijala za koje je provjereno da su biokompatibilni s vama; prisutnost generatora negativnih iona radi uklanjanja velikih količina živinih para u prostoru ordinacije; IV vitamin C tijekom uklanjanja – osobito ukoliko se izvodi operacija korijenskih kanala ili kavitacija; uzimanje jedne kapsule antibiotika protiv anaerobnih bakterija jedan sat prije zahvata (to je sve što je potrebno), uporaba protamin-cink inzulina ukoliko je moguće nakon zahvata.

15. Ukoliko je uključena kirurgija, osigurajte si ledene obloge odmah nakon zahvata, uporabu magneta po želji, i uporabu prikladnih tableta protiv bolova. Molim izbjegavajte kodein kad je god moguće, jer je od njega mnogima mučno i većini uzrokuje zatvor. Preporuča se nakon operacije što manje putovati (1-2 milje) jer vibracije automobila mogu osloboditi ugrušak što rezultira poznatom bolnom “suhom ranom”. Pušenje nakon operacije upravo jamči nastanak bolne suhe rane. Upozoravam vas.

16. Apsolutno provjerite da IV tijekom zubnih procedura NE sadržava vitamin B-12. B-12 je u svim oblicima metilator, a metil-živa je izuzetno štetna za živčani sustav.

17. Akupresura odmah nakon termina pomaže svim pacijentima a osobito onima s neurološkim problemima. Sa svim električnim strujama koje idu prema mozgu tijekom mnogih godina (sa strujama 1000 puta većim od onih pri kojima mozak funkcionira) mozak se nastoji prilagoditi, stoga nakon uklanjanja ovog napona, mozak se pokušava dekompenzirati i prilagoditi. Rezultat može biti poprilična neugodnost koja traje i tjedan dana. Može se primijeniti još dok IV istječe. To nije problem.

18. Masaža je dobar način stimulacije limfnog optoka i osobito pomaže kod pacijenata koji imaju problema s bijelim krvnim stanicama ili kalcijem u serumu. Može se primijeniti i nekoliko dana prije termina za uklanjanje, ali i nekoliko dana nakon termina.

19. Nakon završetka procedura za dentalna uklanjanja, neka se pacijent pridržava prehrane s obiljem bjelančevina. Ukoliko je rađena kirurgija, najbolja je uporaba blendera tijekom nekoliko dana da se izbjegne šteta za svježe kirurške rane.

20. Svakako provedite nakon toga “C-flush” ispiranja vitaminom C. Mnoge osobe postignu sasvim novi stupanj zdravlja nakon osnovnih procedura dentalne revizije no nemaju osjećaj da imaju ono zdravlje i energiju koju bi htjeli postići. Kad se sjete “C-flush” postupka i provedu ga, trenutno se osjećaju puno bolje. Zapamtite da je jesti pravu hranu samo dio tretmana. Potrebno ju je i probaviti, apsorbirati i asimilirati proizvode razgradnje namirnica prije nego tijelo uzmogne izgraditi novog Vas. Radi ovoga je potrebno obnoviti crijevo.

21. Odaberitu proceduru za detoksikaciju koja Vam je dostupna i prihvatljiva. Budite oprezni da pronađete ravnotežu između onog što je dovoljno i onog što je pretjerano. Dva do tri postupka tjedno je dovoljno za većinu, a šest do sedam tjedno je previše za gotovo svakoga. Budite pažljivi prema samom sebi. Najveći pojedinačni problem koji se javlja nakon dentalne revizije je previše detoksikacije u kratkom vremenu. Ovdje budite zaista oprezni. Ovo se odnosi na pripravke za detoksikaciju kao i na saune i sl. Educirajte se. Pročitajte koju knjigu o detoksikaciji budite pozorni.

22. Nastojte dogovoriti vaše naknadne pretrage krvi i njihovu interpretaciju. Vrlo je lako vratiti se u iste one navike koje su i dovele do problema, stoga nam je svima potrebna podrška da bi održali popravljeno zdravlje.

23. Uistinu važan dio prolaženja podvrgavanja ovom programu je da imate sposobnu osobu da se pobrine za vas. Osobito tijekom dentalnih procedura, mozak prolazi novi oblik električne i kemijske stimulacije i vrlo lako može postati zbunjen. Čak i mentalni zadaci poput izbora odjeće, namirnica, pripreme hrane, čišćenja kuhinje nakon objeda, usklađivanja termina postaju stres za pacijenta koji se podvrgava dentalnim revizijama koje se inače ne smatraju stresorima. Neka Vam netko bude oslonac u donošenju odluka i to će pospješiti ozdravljenje i smanjiti stres po Vaš imunosni sustav. Svladajte svoj ego i dopustite da Vam ovaj put netko pomogne.

 

Ovaj protokol preporuča dr. Hal A. Huggins, Colorado Springs, CO

Leave a Reply