Mlijeko je savršena namirnica. Trebalo bi biti u svom prirodnom obliku, sirovo, nepasterizirano i nehomogenizirano jer je živa hrana. Sadrži gotovo sve što i krv osim crvenih krvnih stanica. Lako je probavljivo jer sadrži 20-ak enzima, sadrži izvrsne masnoće, bjelančevine, vitamine i minerale i može je nazivati superhranom.

No trebalo bi biti od životinja koje jedu svoju prirodnu hranu a to je trava i sijeno. Te bi životinje trebale boraviti na suncu, na otvorenom, na paši. Radi se dakako o starim pasminama krava koje mogu preživjeti na takvoj hrani jer visokomlječne pasmine zbog ogromne mlječnosti traže razne dopune prehrani, dodatne izvore bjelančevina i sl. Stare su pasmine krava prilagođavane stotinama godina podneblju u kojem ih nalazimo na klimu i hranu te su plodne i u oskudnim uvjetima a tele se same. Nove su pasmine selekcionirane na intenzivnu proizvodnju.

Stare pasmine krava kod nas su buše i boškarini i daju oko 5 litara mlijeka ali to je mlijeko izvrsne kakvoće a ako se muzu samo jednom dnevno mogu imati i 7-8 posto masnoće, koja je krcata vrijednim vitaminima A,D i K.

Mlijeko bi trebalo biti i higijenski ispitano. No ne potcjenjujte svoj njuh. Čak i higijenski ispravno mlijeko može imati miris koji odaje da higijena životinja i posuđa kod mužnje nije kakva bi trebala biti. Tako mlijeko može imati miris po kravi, po staji ili po gnoju. To ne znači da je mlijeko prljavo. No, govori o tome kakva je atmosfera gdje životinje borave.

U svakom se mlijeku, higijenski ispravnom ali i steriliziranom mogu naći patogeni, ovisno koliko osjetljiv test koristite. No sirovo mlijeko posjeduje mehanizam kiseljenja kojim eliminira patogene. Pasterizirano i sterilizirano mlijeko se ne mogu ukiseliti jer ne sadrže laktobakterije ali se mogu pokvariti što ima sličan miris ali nije isto. Neke spore patogenih mikroorganizama preživljavaju sterilizaciju i mogu se naći i u pasteriziranim  pakiranjima mlijeka i voćnih sokova.

Mlijeko s kojim je ispravno postupano nema nikakav miris ni po kravi ni po staji i kad stoji dan-dva na toplom postaje kiselo mlijeko, još hranjivije i probavljivije.

Ispravan postupak prije mužnje je četkanje životinje, pranje vimena, brisanje (svaka sisa zasebnom krpicom) i sušenje. Potom mužnja i nakon toga uranjanje sise u sredstvo za dezinfekciju.

Mlijeko treba čim prije ohladiti na nekoliko stupnjeva Celzija (do 4).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply