Opasnosti statina

 

Moderni lijekovi za snižavanje kolesterola djeluju na način da onesposobljuju enzim (HMG-CoA reduktaza) koji je potreban za stvaranje kolesterola u jetri. Ovi inhibitori HMG-CoA reduktaze, zvani statini, prodaju se kao Lipitor, Mevacor, Pravacol, Zocor, itd.

SLABOST i TROŠENJE MIŠIĆA: Ovo je najčešća nuspojava statinskih lijekova, kod čak jedne od tri osobe koje ih uzimaju. Bolovi mišića, bol u leđima, bol u peti, slabost i nerazgovijetan govor javljaju se kao posljedica utjecaja statina na stvaranje koenzima Q10 (Co-Q10), potrebnog za funkcioniranje mišića. Ove su nuspojave češće kod aktivnih osoba i ne moraju biti uočljive i do tri godine nakon početka uzimanja.

ZATAJENJE SRCA: Stopa zatajenja srca udvostručila se od pojave statinskih lijekova. Srca je mišić koji ovisi o obilnoj opskrbi s Co-Q10.

POLINEUROPATIJA: Bockanje i bol u dlanovima i stopalima kao i otežano hodanje česti su kod osoba koje uzimaju statine, što se obično pripisuje “starosti” a ne lijeku.

OŠTEĆENJE KOGNITIVNE FUNKCIJE: Mnogi su pacijenti prijavljivali gubitak pamćenja i omaglicu u glavi, pa i potpunu globalnu amneziju (epizode potpunog gubitka sjećanja). Implikacije na pilote i vozače auta i kamiona su duboke.

RAK: U svakoj dosada provedenoj studiji na glodavcima statini su uzrokovali rak. Većina pokusa na ljudima nije trajala dovoljno dugo da bi povećana stopa slučajeva raka mogla biti uočena, no u jednom je pokusu stopa raka dojke kod osoba na statinima bila 1500 posto viša od stope u kontrolnoj skupini.

DEPRESIJA: brojne su studije povezale nizak kolesterol s depresijom.

Leave a Reply