Koji je problem „politički korektne“ prehrane?

“Izbjegavajte zasićene masnoće.” Zasićene masnoće imaju unutar organizma više važnih uloga. Oni staničnoj stijenci pružaju čvrstoću, pospješuju iskorištenje esencijalnih masnih kiselina, jačaju imunosni sustav, štite jetru i doprinose čvrstoći kostiju. Pluća i bubrezi ne mogu funkcionirati bez zasićenih masnoća. Zasićene masnoće ne uzrokuju srčane bolesti. U stvari, zasićene masnoće su za srce hrana koja ima prednost. Budući da organizam treba zasićene masnoće on ih, ako ih u prehrani nema dovoljno, sam proizvodi od ugljikohidrata i viška bjelančevina.

“Ograničite unos kolesterola”. Kolesterol iz hrane doprinosi čvrstoći crijevne stijenke a kod beba i djece pomaže u izgradnji mozga i živčanog sustava. Namirnice koje sadrže kolesterol istovremeno sadrže i mnoge druge važne hranjive tvari. Samo oksidirani kolesterol, koji se nalazi najčešće u mlijeku i jajima u prahu doprinosi srčanim oboljenjima. Mlijeko u prahu dodaje se mlijeku s 1% i 2% mlječne masti.

“Povećajte unos višestruko nezasićenih ulja.” Višestruko nezasićena ulja u količinima većim od malih doprinose nastanku raka, bolesti srca, autoimunih bolesti, poteškoća s učenjem, probavnim problemima i preranom starenju. Velike količine višestruko nezasićenih ulja su novost u ljudskoj prehrani zbog moderne uporabe komercijalnih tekućih biljnih ulja. Čak i maslinovo ulje – jednostruko nezasićena masnoća koja se smatra zdravom, može uzrokovati neravnotežu na staničnoj razini ako se unosi u velikim količinama.

“Izbjegavajte crveno meso.” Crveno meso je bogat izvor hranjivih tvari koje štite srce i živčani sustav; u te spadaju vitamini B12 i B6, cink, fosfor, karnitin i koenzim Q10.

“Izbacite jaja.” Jaja su savršena hrana prirode, pružaju izvrsne bjelančevine, širok raspon vitamina i važnih masnih kiselina koje doprinose zdravlju mozga i živčanog sustava. Amerikanci bi imali manje srčanih bolesti kad bi jeli više jaja. Nadomjestci za jaja uzrokuju brzu smrt laboratorijskih životinja.

 “Restrikcija soli.” Sol je ključna za probavu i asimilaciju. Sol je također neophodna za razvoj i funkcioniranje živčanog sustava.

“Jedite posno meso i pijte niskomasno mlijeko.” Posno meso i niskomasno mlijeko ne sadrže vitamine topive u mastima nužne za asimilaciju bjelančevina i minerala iz mesa i mlijeka. Konzumiranje niskomasnih namirnica može dovesti do iscrpljenja zaliha vitamina A i D.

“Ograničite unos masti na 30 posto kalorija.” Trideset posto kalorija iz masnoća je premalo za većinu ljudi i to dovodi do niskog šećera i iscrpljenosti. Tradicionalni načini prehrane sadržavali su od 30 do 80% kalorija iz zdravih masnoća, uglavnom životinjskog podrijetla.

“Jedite dnevno 6-11 obroka žitarica.”  Većina proizvoda od žitarica je od bijelog brašna, koje je siromašno hranjivim tvarima. Aditivi dodani bijelom brašnu mogu uzrokovati nedostatak nekih vitamina. I proizvodi od cjelozrnog brašna mogu uzrokovati nedostatak nekih vitamina ukoliko se ne pripremaju na odgovarajući način.

 “Jedite dnevno najmanje 5 obroka voća i povrća.” Voće i povrće se u prosjeku 10 puta tretira pesticidima, računajući od sjemena do skladištenja. Potrošači bi trebali pronaći organske proizvode. Samo se kvaliteta računa!

“Jedite više sojinih proizvoda.” Moderni sojini proizvodi blokiraju apsorpciju minerala, koče probavu bjelančevina, usporavaju rad štitnjače i sadrže snažne karcinogene.

 

Leave a Reply