Promocija knjige Anite Šupe –

“Istine i laži o hrani”

“Istine i laži o hrani” knjiga je koja preokreće naopako sve što smo do sada znali, ili vjerovali da znamo, o utjecaju prehrane na zdravlje. To je prva knjiga na hrvatskom jeziku koja na cjelovit i jasan način opisuje probleme moderne prehrane te nudi jednostavna rješenja za bolje zdravlje i regulaciju tjelesne težine.

Promociju će moderirati Nenad Maljković, a sudjeluju:

– Anita Šupe, autorica knjige
– Palmina Dujmešić, nakladnica knjige
– Domagoj Džojić, recenzent knjige i predstavnik Zaklade Weston A. Price
– Nataša Živković, stručnjakinja za upravljanje sigurnošću hrane
te
– Maja Kirić, koja će s nama podijeliti svoja iskustva.

Nakon promocije, Anita Šupe nastavit će druženje s prijateljima i čitateljima uz primjereno pripremljenu večeru; o večeri više ovdje: https://www.entrio.hr/event/lchfvecera-383

Knjigu možete naručiti direktno kod izdavača Primula d.o.o. Ičići na telefon 051 708 190 ili e-mail adresu pretplata@repete.hr. Cijena knjige 149 kn, dostava u sve zemlje.

Iskreno sam uzbuđen zbog izlaska iz tiska knjige “Istine i laži o hrani”. Knjiga se čita u jednom dahu, zanimljiva je i ne ostavlja ravnodušnim. Ova knjiga ne želi biti enciklopedija niti znanstveni rad, ona je zbirka tekstova nutricionistice Anite Šupe, Šibenčanke koja s obitelji živi i radi u Švedskoj. Knjiga je njezin prvijenac, a za naše čitateljstvo uistinu prava bomba.

Ako bi bilo moguće među iste korice smjestiti antropologiju paleolitskog vremena, tisućljetno iskustvo zdravih tradicionalnih kultura koje je proučavao “Darwin” nutricionizma Weston A. Price, modernu kliničku praksu LCHF-a u Švedskoj i zdravstvene probleme suvremenog čovjeka, otkako je u svoj jelovnik uvrstio namirnice koje postoje jedva posljednjih stotinu godina, onda bi se svakako radilo o knjizi autora koji se usuđuje. Anita Šupe to i jest. Njeni su tekstovi jednostavni, informativni ali i beskompromisni.

Malo je onih koji u svom domu nemaju barem jednu knjigu o zdravoj prehrani. No u ovoj knjizi nalaze se i informacije za koje je zanimljivo da ih u svojim radovima niti jedan od opće priznatih hrvatskih autoriteta na ovom području ili nije spomenuo ili ih nije jasno iznio na jednom mjestu. Možda zbog sputanosti ili pod stegom nekih sumnjivih kodeksa ili zbog možebitne ugroženosti profesionalne karijere u institucijama koje su tako rijetko financijski neovisne, ili pak zbog fragmentiranog, usko specijaliziranog (ne)znanja. Ova knjiga govori nam o tome što smo zapravo svi negdje u sebi znali, ali je propaganda bila glasnija od naše intuicije.

Kome bih preporučio knjigu? Najprije onima koji već slijede neki oblik “zdrave prehrane” da uštede novac i zdravlje. Potom vegetarijancima i veganima da i unutar svojih uvjerenja poprave kvalitetu svog života i života svojih obitelji. Hrvatskim profesionalcima i institucijama da vide da je “led probijen” – kao svojevrsni poticaj da se i sami odupru besmislenim, nametnutim i štetnim prehrambenim smjernicama preuzetim iz Sjedinjenih Američkih Država, jer su tamo doživjele fijasko.

Naposljetku i onima koji bi tek htjeli započeti sa zdravom prehranom, jer je uistinu oslobađajuće saznati da zdrava prehrana ne znači kupovati skupe, često i egzotične namirnice, nego je to ponajprije stvar našeg izbora između namirnica koje ionako svakodnevno jedemo. Primjerice, izbor između margarina i maslaca, punomasnih i “light” mliječnih proizvoda, ali često i pitanje svakodnevnih nedoumica oko zakuhavanja mlijeka, konzumiranja sirovih žitarica ili raznih pahuljica te namirnica od soje koje imitiraju meso, mlijeko ili jaja.

S ovom knjigom doznat ćemo da li je “piramida zdrave prehrane” okrenuta naglavce kao i naše zdravlje, koji su mehanizmi debljanja, kako mršaviti bez gladi i k tome popraviti zdravlje, zašto su zasićene masnoće zdrave, što su aktivatori topivi u mastima, kako neutralizirati antinutrijente iz žitarica, grahorica i sjemenki, kako protiv gljivice “candide”, što nam je činiti sa sirovim mlijekom, glutenom, celijakijom, sojom, itd.

Knjiga pruža elemente pomoću kojih i sami možemo procijeniti valjanost raznih ponuda umotanih pod nazivom “zdrave prehrane”, jer nam približava drevno znanje o prehrani koje je, unatoč pokušajima manipulacije u medijima, ipak reevaluirala i moderna znanost.

Nadam se da će ova knjiga biti uvod u neku profesionalnu karijeru autorice u domovini.

Domagoj Džojić

za prvi ogranak Zaklade Weston A. Price u Hrvatskoj


One thought on “PROMOCIJA KNJIGE “ISTINE I LAŽI O HRANI”

 1. Recenzija jednog citatelja nedavno procitane knjige: “Anita Šupe – Istine i laži o hrani”; Izvornom prehranom do boljeg zdravlja i primjerene tjelesne tezine:

  …Ova iznimna knjiga se doslovce cita u mahu, lako razumljivim i citljivim jezikom, te je itekako prilagodjena i svim onim osobama koje uopce ne barataju sa strucnom terminologijom.
  U istom i ne dugom vremenskom razdoblju koje vam je potrebno da ovu knjigu do kraja procitate (knjiga ima 192 stranice), mnoge ce zasigurno uhvatiti i pomalo i frustracija, ali i neizmjerno i toliko zahvalno veselje, te onaj, toliko rijedak i cijenjeni “eureka” moment, a koji nam je toliko cesto potreban u zivotu, u svemu…
  Frustracija o kojoj konkretno ovdje pricam razvija se, eventualno i ponajprije, radi globalne problematike u ljudskoj prehrani uzrokovane, cak, cesto sustavnom i dobro uhodanom, korumpiranom, indoktriniziranom dogmom danasnje znanosti, a koja najcesce i prvenstveno djeluje prvo u sluzbi industrije (Big Pharma) i neokapitalistickog novca (a onda, iza toga, i eventualno u necem ovdje (pre)ostalom – dobrom ili losem pritom), i koliko smo zapravo svi masovno u “slijepoj ulici” zbog svega toga, barem nekoliko dobranih i zadnjih desetljeca.

  Upravo je moralna, eticka i zdravstvena duznost (i zov nase drage “majke prirode”), prvo prema sebi samom (prvo moras voljeti sebe, da bi mogao voljeti i druge i sve ostalo), a onda i prema svojim voljenima, prema humanosti i buducnosti ljudskog roda…, da, prvo, iako isprva, cini se tesko, jednostavno zaboravimo sve sto smo doslovce pogresno tokom svog skolovanja i zivota ucili, citali…, bili sustavno drilani godinama u masmedijima, a o sluzbenim i globalnim prehrambenim smjernicama i uhvatimo se sada konacno s problemom nase vlastite ali time, i opcenito ljudske prehrane u kostac, sa stvarnom istinitom, te doista objektivnom znanoscu ovdje!
  Ova knjiga ce vam upravo otvoriti u tome oci, bit ce u tome nemilosrdna, bez skrupula, brutalno jasna i izravna, te konacno prepuna notornih i cvrstih znanstvenih cinjenica i bez suvisnih ukrasavanja!
  Citanjem ove knjige upravo cete saznati istine i lazi o hrani vremena u kojem zivimo, uci cete i u povijest prave izvorne ljudske prehrane…, i citanjem ove knjige nisam osobno pozalio niti jedan jedini trenutak sto sam je kupio i uzeo u ruke i ona je jedna od mojih dosadasnjih najboljih “investiranja” u sebe samog, a mislim je procitati, cak jos i jednom, sve ispocetka!
  – Vec sada znam, da ce mi saznanja iz ove nevjerojatne knjige zasigurno promijeniti zivot, a u najboljem smislu tih rijeci, te zivot mojih voljenih, a lancano s navedenim, savjetodavno i mnogim drugima!

  …Ova knjiga je doslovce “karika koja nedostaje”, ona nas istodobno vraca nasim korijenima i istodobno je “svjetionik”, “kompas” i “zvijezda vodilja”, a usred olujne, mracne i maglovite danasnje znanosti, a koja je toliko prepuna i onog, dobro znanog socijalnog fenomena “shuma u komunikaciji”, sto slucajnog, ali itekako i namjernog, a iz zakulisnih interesa mnogih strana i ovdje uvijek nezaobilazne industrije, i ova je knjiga za kojom svi ljudi doslovce vape, a da to cak niti ne znaju i nisu mozda niti sami svijesni.
  – Naime, nisam nikako jedini koji itekako zna, da vaznost onog sto tocno hranom i picem unosimo doslovno svaki dan u sebe, direktno i prvo definira, ne samo nase kompletno zdravlje, vec nasu buducnost i kvalitetu naseg kompletnog zivota, ali i nasih potomaka i nase vrste na planeti!
  U konacnici, ova knjiga vrlo jasno i u potpunosti jednostavno i logicno, pokazuje samo jedan smjer – tocno prema “sjeveru baby” i ne mozemo se vise nikada, a kao idealnim Vademecumom, s njom izgubiti, jer pokazuje i doslovce “crta” svakome, jednu logicnu, cistu, jednostavnu i jedinstvenu znanstvenu istinu, sa jos jednom bitnom razlikom ovdje – neporeciva je i s povijesnim i temeljnim cinjenicama – bez mogucnosti pogreske ili potkopavanja nekih…, dakle, htjeli to mnogi ili ne!

  Neizmjerno hvala dragoj i uvijek ljubaznoj Aniti Šupe, hvala Domagoju Džojiću, te svima ostalima koji su također doprinjeli stvaranju ovog pismenog remek djela!
  Neizmjerno hvala i na iznimnom Vam cijenjenom trudu i vlastitom odricanju, jednog kontinuiranog osvjescivanja opce javnosti, a to vam se nasljedje upravo ne moze refundirati nikako drugacije, vec samo zahvalnoscu i homageom!
  Istodobno, hvala i svima onima, naravno, koji ne zele da se ovo sve sazna u javnosti, usvoji…, jer, ako nista drugo, hvala im na tome da nas samo i dalje i vise tjeraju, a da se vise trudimo biti bolji, da ustrajemo…, a da se sve, ipak i itekako sazna, objelodani…, kao lavina im i “bumerang efekt” u lice, globalno i masovno, sve vise i vise popularizira!
  Trudimo se svi da upravo i samo ostane tako, i da smo svi sve masovnije u tocno pravom smjeru, a ostalo ce uciniti, vec samo i “njihov” zakon trgovine – potrosac dirigira ponudu! 😉

  Vis-a-Vis svega mi do sada navedenog, uz neizmjerno iscekivanje i najiskrenije mi veselje, a u skoro nadolazecoj, vec drugoj knjizi: “Anita Šupe – Prva hrvatska Paleo-LCHF kuharica”, srdacno Vas sve pozdravljam i zelim Vam svako dobro, kako u privatnom zivotu, tako i u poslovnom planu!

  Stay up wind and just keep ‘n’ going’! :)

Leave a Reply