Mitovi i istine o soji

 

Mit: Uporaba soje za hranu datira više tisuća godina unatrag.
Istina: Soja je prvi put korištena kao namirnica tijekom posljednje dinastije Chou (1134.-246. prije Krista) tek nakon što su kinezi naučili fermentirati sojina zrna radi pripreme jela poput tempeha, nattoa i tamarija.

 

Mit: Azijci konzumiraju velike količine jela od soje.
Istina: Prosječna je potrošnja jela od soje u Kini 10 grama dnevno (oko 2 žličice) pa do 60 grama u nekim dijelovima Japana. Azijci jela od soje konzumiraju u malim količinama kao začinski dodatak, a ne kao zamjenu za životinjske namirnice.

 

Mit: Moderne namirnice od soje imaju iste koristi za zdravlje kao i tradicionalno fermentirane sojine namirnice.
Istina: Većina modernih namirnica od soje nije fermentirana radi neutralizacije toksina iz sojinog zrna a prerada se odvija na način koji denaturira bjelančevine i povećava sadržaj karcinogena.

 

Mit: Namirnice od soje pružaju cjelovite bjelančevine.
Istina: Kao i sve grahorice, soja je siromašna aminokiselinama koje sadrže sumpor metionin i cistin. Uz to, suvremena prerada denaturira krhki lizin.

 

Mit: Fermentirane sojine namirnice mogu u vegetarijanskoj prehrani biti izvor vitamina B12.
Istina: Spoj koji u soji nalikuje vitaminu B12 ljudski organizam ne može iskoristiti; štoviše, namirnice od soje povećavaju potrebe organizma za vitaminom B12.

 

Mit: Dječja hrana na bazi soje sigurna je za dojenčad.
Istina: Namirnice od soje sadrže inhibitore tripsina koji onemogućuju probavu bjelančevina te utječu na funkciju gušterače. Kod pokusnih je životinja prehrana bogata inhibitorima tripsina uzrokovala prestanak rasta i poremećaje gušterače. Namirnice od soje povećavaju potrebe organizma za vitaminom D potrebnim za čvrste kosti i normalan rast. Fitinska kiselina iz namirnica od soje uzrokuje smanjenu biodostupnost željeza i cinka potrebnih za zdravlje, razvoj mozga i živčanog sustava. Soji nedostaje i kolesterol koji je jednako nužan za razvoj mozga i živčanog sustava. Megadoze fitoestrogena u sojinoj hrani za dojenčad povezane su sa sadašnjim trendom sve bržeg preranog spolnog razvoja kod djevojčica te odgođenog ili usporenog spolnog sazrijevanja kod dječaka.

 

Mit: Hrana od soje može spriječiti osteoporozu.
Istina: Hrana od soje može uzrokovati nedostatak kalcija i vitamina D, od kojih su oba potrebna za zdrave kosti. Kalcij iz juha od kosti i vitamin D iz morske hrane, masti i iznutrica sprječavaju osteoporozu u Azijskim zemljama – a ne hrana od soje.

 

Mit: Moderne namirnice od soje štite od mnogih vrsta raka.
Istina: Izvješće britanske vlade zaključuje da postoji malo dokaza da namirnice od soje štite od raka dojke ili bilo kojeg oblika raka. U stvari, namirnice od soje mogu povećati rizik od raka.

 

Mit: Hrana od soje štiti od bolesti srca.
Istina: Kod nekih će ljudi potrošnja namirnica od soje sniziti kolesterol, no nema dokaza da snižavanje kolesterola smanjuje rizik od razvoja bolesti srca.

 

Mit: Estrogeni soje (izoflavoni) su korisni.
Istina: Izoflavoni soje su fito-endokrini ometači. U količinama koje dolaze u hrani mogu spriječiti ovulaciju i potaknuti rast stanica raka. Dnevni unos samo 30mg izoflavona (iz cca. 30g sojinih proteina) može imati za posljedicu hipotireozu uz simptome otupjelosti, zatvora, dobivanja na težini i umora.

 

Mit: Hrana od soje je sigurna i korisna za žene u razdoblju menopauze.
Istina: Hrana od soje može potaknuti rast estrogen-ovisnih tumora i uzrokovati probleme sa štitnjačom. Tegobe menopauze povezane su sa slabom funkcijom štitnjače.

 

Mit: Fitoestrogeni iz sojinih namirnica mogu doprinijeti boljem mentalnom stanju.
Istina: Nedavna je studija pokazala da žene s najvišom razinom estrogena u krvi imaju najnižu razinu kognitivne funkcije; kod amerikanaca japanskog podrijetla, potrošnja tofua u srednjoj dobi povezana je s pojavom Alzheimerove bolesti u kasnijoj dobi.

 

Mit: Sojini izoflavoni i izolati sojinih proteina imaju GRAS (Generally Recognized as Safe) status.
Istina: Kompanija Archer Daniels Midland (ADM) nedavno je povukla od FDA prijavu za ishođenje GRAS statusa za izoflavone soje nakon čitave bure protesta iz znanstvene zajednice. FDA nikada nije odobrila GRAS status za izolate sojinih proteina zbog prisutnosti toksina i karcinogena u prerađenoj soji.

 

Mit: Hrana od soje je dobra za spolni život.
Istina: Brojne studije na životinjama pokazuju da hrana od soje kod životinja uzrokuje neplodnost. Potrošnja soje kod muškaraca snižava razinu testosterona. Budistički redovnici konzumiraju tofu kako bi smanjili libido.

 

Mit: Soja je dobra za okoliš.
Istina: Većina soje koja se uzgaja širom svijeta genetski je tako prilagođena da dopušta farmerima uporabu velikih količina herbicida čime se gomilaju toksini.

 

Mit: Soja je dobra za zemlje u razvoju.
Istina: U zemljama trećeg svijeta, soja se uzgaja umjesto tradicionalnih usjeva i prenosi preradom dodanu vrijednost od lokalne populacije u ruke multinacionalnih kompanija.

 

Napomena: kako za ljude, soja nije dobra ni za stoku: birajte namirnice životinjskog podrijetla od životinja koje nisu hranjene sojom.

Leave a Reply