Zamjenska hrana za dojenčad – 2 recepta

Nije rijetkost da majke uz najbolju volju nisu u mogućnosti dojiti svoju bebu. Ukoliko se tako nešto dogodi Vama ili nekome Vama dragom, niste prepušteni industriji i njihovim recepturama adaptiranog mlijeka. Sintetska hrana iz vrećice nije jedino rješenje.

Slijede 2 prokušana recepta za zamjensku hranu za dojenčad – adaptirano mlijeko – formulu koje Zaklada Weston A. Price s uspjehom preporuča čitav niz godina i za koje su roditelji djece koji nisu bili u mogućnosti dojiti svoje bebe dali vrlo pohvalne komentare te zahvaljujući njoj podigli zdravu i otpornu djecu. Ne trebaju Vam kutije suhe hrane nakrcane kemikalijama, rafiniranim uljima, sojom i mikroorganizmima iz tla. Napravite sami dječju hranu od prvorazrednih sastojaka izuzetne hranjivosti, po receptu provjerenom od mnoštva roditelja. Nakon recepta na bazi sirovog mlijeka slijedi i recept za slučaj kada su bebe intolerantne na mlijeko, što je rijetko ali ne i nemoguće. Ukoliko je Vašoj bebi dijagnosticirana intolerancija, svakako ponovite pretragu jer su pogreške česte.

Sastojke možete naći klikom na ovaj LINK. Ukoliko sastojke za pripremu prema ovim receptima nije moguće nabaviti obratite se na INFO@MudrePredaje.com

HRANA ZA DOJENČAD NA BAZI MLIJEKA

s punomasnim mlijekom pašnih krava

Najbolje je hranu pripremati svakih nekoliko dana no može se i zamrznuti za slučaj nužde. Ako beba jede samo ovaj pripravak, najbolje je svaki dan pripremati svjež.

Za jednu pripremu treba oko 10 minuta.

Mjere se odnose na 1 kg gotove hrane.

–        1/2 L filtrirane vode i oduzeti 2 žlice. Pola uliti u zdjelu i grijati na srednjem plamenu

–        2 žličice goveđe želatine i 4 žlice laktoze staviti u vodu koja se grije i ostaviti da se otopi, povremeno miješajući. Želatina popravlja probavljivost a laktoza – mlječni šećer – dodaje se jer je majčino mlijeko bogatije laktozom od kravljeg. Laktoza je ključna za razvoj živčanog sustava bebe.

Dok se želatina i laktoza rastapaju, staviti 1/2 L punomasnog sirovog mlijeka u čist, stakleni blender i dodati ostale sastojke:

–        1,25 dL tekuće sirutke jer je majčino mlijeko bogatije sirutkom od kravljeg mlijeka (sirutka mora biti iz kućne radinosti – dobivena cijeđenjem običnog jogurta ili kefira na gazu ili krpu kako bi dobili bistru tekućinu. Ne koristite kupovnu sirutku u prahu jer je sirutka vrlo osjetljiva i ne smije se sušiti ili pretvarati u prah). Ne koristite sirutku dobivenu pravljenjem sira jer će zgrušati čitavu hranu.

–        2 ili više žlica kvalitetnog vrhnja, ako je moguće ne ultrapasteriziranog (vrhnje pruža dodatni kolesterol koji je od velike važnosti za razvoj mozga i živčanog sustava). Vrhnje je dobar izvor posebne masnoće zvane arahidonska kiselina (ARA) – još jedan nutrijent potreban za funkcioniranje mozga ali i za integritet i funkciju probavnog sustava. Uz to, vrhnje stabilizira šećer u krvi bebe tako da može dulje izdržati između hranjenja. Također smanjuje i nemir bebe.

–        1/4 žlice acerole u prahu (majčino je mlijeko bogatije vitaminom C od kravljeg, tako da je potrebno dodati prirodan oblik vitamina C)

–        1/4 žličice kulture bifidobacterium infantis dodaje se kao probiotik, a to su korisne bakterije koje se mogu naći u probavi bebe

–        2 žličice Frontier prehrambenog kvasca u pahuljicama (Frontier se suši na niskim temperaturama i ne sadrži aditive). Ovo NIJE pekarski kvasac.

 Sada se dodaje nekoliko vrsta ulja kako bismo oponašali profil masnih kiselina majčinog mlijeka.

 –        1/2 žličice visokovitaminskog fermentiranog ulja jetre bakalara ali može i 1 žličica običnog ulja jetre bakalara

–        po 1 žličica hladno prešanog suncokretovog ulja i ekstradjevičanskog maslinovog ulja

 Potom mičemo zdjelu s vatre i ulijevamo ostatak vode da se mješavina na taj način ohladi. Dodajemo:

 –        2 žličice kokosovog ulja i 1/4 žličice visokovitaminskog maslačnog ulja da se rastopi (maslačno ulje nije nužno ali je jako poželjno)

 Kad su se kokosovo i maslačno ulje rastopili u toploj vodi, dodati vodenu otopinu u sastojke u blenderu i blendati 3 sekunde.

Uliti blendane sastojke u staklenke i ohladiti u hladnjaku.

Ako vam dijete ima alergiju na jedno ili više ulja iz ove hrane slobodno ih izostavite. Neke su majke uočile da je djeci bolje ako izostave želatinu i/ili prehrambeni kvasac. Ako beba ima zatvor, umjesto mlijeka koristite sirovi kefir ili sirovi jogurt (od sirovog mlijeka). Ukoliko Vam je dostupno samo kupovno pasterizirano mlijeko, kultivirajte ga kefirom ili jogurtom.

ZAGRIJAVANJE BOČICE

Zagrijati staklenku u zdjeli tople vode. Može i u grijaču bočica za bebe, nipošto u mikrovalnoj jer će to uništiti hranjive tvari i enzime te može stvoriti vruće džepove u tekućini koja može i opeći bebu.

 

HIPOALERGENA HRANA ZA DOJENČAD NA BAZI MESA

Ovo se koristi ako dijete ima alergiju na mlijeko. Ono je puno bolja alternativa od sojinih pripravaka na tržištu koji potencijalno mogu poremetiti osjetljiv hormonalni razvoj djeteta, uzrokovati probavne smetnje i poremetiti funkciju štitnjače.

Recept je za 1 kg hrane.

Nasjeckati 50 grama organske teleće ili pileće jetre na male komadiće.

Staviti u 9,3 dL domaće pileće ili teleće juhe da ključa dok nije lagano kuhano. Jetru u juhi ručnim blenderom ili multipraktikom pretvoriti u tekućinu.

Kad se ohladi dodati sastojke:

–        5 žlica laktoze ili u slučaju alergije glukoze ili pak organskog šećera

–        6,2 dL tekuće sirutke dodati tome (domaća sirutka od jogurta ili kefira cijeđenog na krpu ili gazu). Kod intolerancije, sirutku izostaviti.

–        1/4 žličice bifidobacterium infantis

–        1/4 žličice acerola praha koji je prirodan oblik vitamina C

–        1 žlicu kokosovog ulja

–        2 žličice ekstradjevičanskog maslinovog ulja

–        1 žličicu suncokretovog hladno prešanog ulja

–        1/2 žličice visokovitaminskog fermentiranog ulja jetre bakalara ili 1 žličicu običnog ulja jetre bakalara

Blendati na maloj brzini nekoliko sekundi.

Uliti u čiste staklenke ili bočice za bebu. Staviti u hladnjak. Grijati u toploj vodi a ne u mikrovalnoj pećnici.

 

ZAVRŠETAK

Dok prikupite sve sastojke možete izraditi pojačanu komercijalnu formulu koristeći marku hrane Baby’s Only Organic Dairy Formula (američko tržište).

2,5 dL formule blendati s 8,1dL filtrirane vode, jednim velikim žumanjkom od kokoši s paše kuhano 3,5 min i 1/2 žličice visokovitaminskog fermentiranog ulja jetre bakalara.

Video snimke pripreme hrane prema ovim receptima možete pogledati klikom na:

VIDEO

Leave a Reply